Τελικά, πολλά πράγματα, δεν είναι τυχαία.
Όπως αποδεικνύεται σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Έτσι όταν κάποιος ειδικός, σου λέει τα ακόλουθα και εσύ τα ψιλοακολουθείς, τότε, κάάάάάάάάτι κάνεις σωστά. Τώρα τουλάχιστον, γιατί αργότερα ποιος ξέρει :-p
Τα «χειμωνιάτικα» κιλά δυστυχώς, δεν είναι αστικός μύθος. Πως μπορείτε όμως να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να μην πάρει...γραμμάριο :
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους κατά τους χειμερινούς μήνες: η έλλειψη άσκησης, το λιπαρό φαγητό (μιας και λόγω καιρού ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ενέργεια) και φυσικά οι γιορτές. Έτσι καλό θα είναι να κάνετε τα tips που ακολουθούν.
1. Δημιουργήστε ένα υγιεινό «σούπερ μάρκετ» στα ντουλάπια σαςΕφοδιάστε τα ντουλάπια σας με υγιεινές λιχουδιές και τρόφιμα, τα οποία μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα χωρίς να χάνουν σε ποιότητα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ανά πάσα στιγμή ένα γευστικό πιάτο ή ένα σνακ, αποφεύγοντας την εύκολη λύση των delivery.
2. Ασκηθείτε…παρά το κρύοΌταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, οι περισσότεροι άνθρωποι «βολεύονται» στις ατάκες του τύπου «ποιος να πάει γυμναστήριο τώρα με τέτοιον καιρό».
3. Πιείτε υγρά...με έξυπνο τρόποΕίναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε τους κρύους μήνες ζεστά ροφήματα, τα οποία σας ενυδατώνουν και διατηρούν μία ιδανική θερμοκρασία στο σώμα σας. Ωστόσο προσέξτε γιατί μερικά από αυτά τα ροφήματα σας ξεγελούν, καθώς έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Η ζεστή σοκολάτα για παράδειγμα, αν και είναι ιδιαιτέρως γευστική, δεν θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή απόλαυση. Αντί για αυτή, μπορείτε να επιλέξετε ένα πράσινο τσάι, που είναι αντιοξειδωτικό και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας.
4. Γνωρίστε τα χειμερινά λαχανικάΕπειδή το καλοκαίρι σας έχει «καλομάθει» με μία πληθώρα λαχανικών και φρούτων για κάθε γούστο, καλό θα είναι να μάθετε ότι και ο χειμώνας έχει το δικό του γευστικό «μποστάνι». Κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκια φρέσκα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και αγκινάρες μπορούν να μπουν στο καθημερινό σας διατροφολόγιο ενώ τα εσπεριδοειδή θα γεμίσουν τον οργανισμό σας με βιταμίνη C και θα σας προστατεύσουν από γρίπη και ιούς.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε μετά το γυμναστήριο;Μπορεί να πήρατε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσετε γυμναστική και να τηρείτε πιστά το πρόγραμμά σας, ξέρετε όμως, τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το γυμναστήριο;
-Πόσο σημαντικό είναι το φαγητό μετά την γυμναστική;H κατανάλωση τροφής, μετά την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της έννοιας μίας ολοκληρωμένης γυμναστικής. Στην ουσία, είναι η τροφή των μυών. Εάν δεν τραφούμε σωστά και σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πέρας της άσκησης, τότε ακυρώνουμε την ουσία της εκάστοτε γυμναστικής, η οποία είναι η προάσπιση της υγείας, η τόνωση των μυών και η μείωση του σωματικού βάρους.
–Μπορούν οι λάθος επιλογές να «ακυρώσουν» την προσπάθειά σου για εξάσκηση;Οι λαθεμένες διατροφικές επιλογές, όχι μόνο θα δράσσουν ενάντια των ενδεχομένων θετικών σημείων της άσκησης αλλά παράλληλα θα μειώσουν την απόδοση του αθλούμενου στην επόμενη ημέρα της άσκησης και δη αν είναι διαδοχικών ημερών. Ένα παράδειγμα, είναι όταν ένας αθλούμενος δεν προσέξει το τι θα καταναλώσει και αρχίζει να τρέφεται με αυξημένες ποσότητες φρούτων, θεωρώντας ότι δεν κάνει κάτι μεμπτό αλλά δυστυχώς αν δεν έχει μελετηθεί το είδος της άσκησης του από τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο τότε η φρουκτόζη θα αποθηκευθεί σε μέγιστο βαθμό στο ήπαρ, δίχως να προσφερθούν θετικά αποτελέσματα.
–Είναι λύση να μην τρώω καθόλου ακριβώς μετά την εξάσκηση για να κάψω λίπος;Το πλεονάζον σωματικό λίπος, δεν μεταβολίζεται αν δεν φάμε μετά την άσκηση τόσο γρήγορα όσο αν έχουμε ακολουθήσει μία ορθά δομημένη γυμναστική και διατροφή. Η λύση, της αφαγίας μετά την άσκηση αποτελεί μελανό σημείο διότι μόνο στην σφαίρα της φαντασίας του αθλητή υφίσταται, ενώ στην πραγματικότητα το ορθά μετα-προπονητικό γεύμα θα αποτελέσει δομικό λίθο στην επιδίωξη του στόχου της μείωσης του σωματικού βάρους.
-Μετά την γυμναστική, να μην πάρετε μαζί:-Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διότι αν η γυμναστική σας δεν ήταν τόσο έντονη τότε δεν θα μεταβολισθούν ταχέως και ορθά.
-Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως κίτρινα τυριά ή αλλαντικά ή κρεατικά.
-Ροφήματα, με σύσταση διαφόρων τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως smoothies διότι δε θα τονώσουν το μυικό σύστημα και δεν θα καλύψουν σημαντικά και ορθά τις ενεργειακές ανάγκες σας.
-Ροφήματα, με βάση το ανθρακικό, όπως η σόδα ή ροφήματα με βάση το ανθρακικό και τα σάκχαρα όπως προιόντα τύπου cola, διότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους ηλεκτρολύτες ή στην διαδικασία μεταβολισμού των σακχάρων αντιστοίχως. Προτιμήστε το φυσικό ανθρακούχο νέρο, το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
-Ροφήματα, όπως η μπύρα ή το παγωμένο τσάι εμπορίου διότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αντλίας νατρίου / καλίου και προσφέρουν μεγαλύτερο ποσό θερμιδών από όσες καταναλώθηκαν.
-Προτιμήστε ένα ζεστό τσάι.
Πηγή : http://www.clickatlife.gr