Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε άλλη μια ωραία και μοναδική πόλη της Β.Ελλάδος.
Είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας.
Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της.
Επιτέλους θα δοκιμάσουμε και το παραδοσιακό γλυκό της ο ρεβανί, το οποίο λένε ότι είναι καταπληκτικόόόόόόό αλλά και τους σιροπιαστούς λουκουμάδες.. Όσον αφορά την τοπική κουζίνα περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένα κρέατα, το χασάπικο, το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, την τηγανιά, τους σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται και "μπαρμπούρια", το κυνήγι από τα δάση του Βερμίου, τις παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και τον αλμυρό μπάτζο, ο οποίος είναι ένα είδος τυριού. Ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της περιοχής είναι ο φασουλοταβάς ή φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο και προέρχεται από τη λέξη "ταβάς" που στα τούρκικα σημαίνει ταψί.
Η παρουσία του πράσινου είναι παντού, είτε χάρη στη φύση, είτε στους ανθρώπους. Ο ποταμός Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και μπορεί κανείς να περπατήσει στα γεφυράκια και την κοίτη του, όπως και θα κάνουμε βεβαίως βεβαίως.
Π.Α.Π.Ε. σου ερχόμαστε.
Καλά να περάσουμε, καλό Πάσχα, καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση !!!
Είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας.
Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της.
Επιτέλους θα δοκιμάσουμε και το παραδοσιακό γλυκό της ο ρεβανί, το οποίο λένε ότι είναι καταπληκτικόόόόόόό αλλά και τους σιροπιαστούς λουκουμάδες.. Όσον αφορά την τοπική κουζίνα περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένα κρέατα, το χασάπικο, το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, την τηγανιά, τους σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται και "μπαρμπούρια", το κυνήγι από τα δάση του Βερμίου, τις παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και τον αλμυρό μπάτζο, ο οποίος είναι ένα είδος τυριού. Ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της περιοχής είναι ο φασουλοταβάς ή φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο και προέρχεται από τη λέξη "ταβάς" που στα τούρκικα σημαίνει ταψί.
Η παρουσία του πράσινου είναι παντού, είτε χάρη στη φύση, είτε στους ανθρώπους. Ο ποταμός Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και μπορεί κανείς να περπατήσει στα γεφυράκια και την κοίτη του, όπως και θα κάνουμε βεβαίως βεβαίως.
Π.Α.Π.Ε. σου ερχόμαστε.
Καλά να περάσουμε, καλό Πάσχα, καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου