Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Fondue....

Ώρα για φοντύ.....
Ναι ναι γιατί είχαμε στο χωρίο μας....
ΕΣΥ πάντως ΔΕΝ είχες.....
Μετά το φοντύ σοκολάτας, πήγαμε και στων τυριών.
Ζωγράφισε και ο μάγειρας και οι συμμετέχοντες !
Απλά έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσουμε...

Με τον όρο φοντύ (ή φοντί, γαλλ. fondue) αναφέρεται μια πλειάδα συνταγών της γαλλικής κουζίνας, οι οποίες, όπως το προσδιορίζει και η λέξη (fondue=λιωμένο), αφορούν λιωμένα μίγματα....

Θα πρέπει όμως να σου δώσω και καμία άλλη συνταγή, γιατί μας "έφαγες" χθες με αυτή....άμπαλε.....γατάκι.....

Yλικά
-230 ml κρασί λευκό ξηρό
-1 σκελίδα σκόρδο
-250 γρ. έμενταλ σε κυβάκια
-200 γρ. γραβιέρα πικάντικη σε κυβάκια
-1 ποτηράκι kirsch
-2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
-ψωμί μαύρο μπαγιάτικο κομμένο σε μπουκιές
-πιπέρι

Eκτέλεση
Παίρνουμε το ειδικό σκεύος για fondue και το αλείφουμε με μία σκελίδα σκόρδο, στη συνέχεια το βάζουμε στην εστία της κουζίνας και ρίχνουμε το κρασί να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται μερικές φυσαλίδες, ρίχνουμε τα κυβάκια των τυριών, χαμηλώνουμε την εστία και ανακατεύουμε σιγά, σιγά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γίνουν σαν κρέμα μαζί με το κρασί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο kirsch και το ρίχνουμε στην κρέμα τυριών, ανακατεύουμε να δέσει ελαφρά το μείγμα μας και μεταφέρουμε το σκεύος στο τραπέζι βάζοντάς το στο ειδικό καμινέτο (με χαμηλή φωτιά).

Με τα ειδικά πιρούνια για fondue, καρφώνουμε μία μπουκιά ψωμί, το βουτάμε μέσα στο λιωμένο τυρί, το φέρνουμε δύο βόλτες και στη συνέχεια το γευόμαστε......για το άν δεν κατάλαβες πώς γίνεται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: