Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΗΣ


Ο Ιδρυτής της Προσκοπικής Κίνησης στο τέλος της ζωής του απευθυνόμενος προς όλους τους Προσκόπους, έγραψε το παρακάτω μήνυμα (το κείμενο βρέθηκε και δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του):

«Αγαπητοί μου Πρόσκοποι,
Αν ποτέ παρακολουθήσατε την παράσταση του Peter Pan θα θυμάστε ότι ο Αρχηγός των πειρατών ετοίμαζε πάντα τον επιθανάτιο λόγο του, επειδή φοβόταν μήπως δεν πρόφταινε να τον ετοιμάσει όταν θα ήταν ο καιρός του. Αυτό μοιάζει πολύ με ότι μου συμβαίνει σήμερα, αν και δεν πεθαίνω αυτή τη στιγμή. Θα συμβεί όμως αυτό προσεχώς και θέλω να σας στείλω λίγα λόγια για να σας αποχαιρετήσω.
Σκεφθείτε ότι είναι τα τελευταία λόγια που θα ακούσετε από μένα και μελετήστε τα λοιπόν καλά.
Πέρασα μια ζωή πολύ ευτυχισμένη και η επιθυμία μου είναι ο καθένας σας από εσάς να την ζήσει τόσο ευτυχισμένα όσο και εγώ.
Πιστεύω ότι ο θεός μας φέρνει σε αυτό τον κόσμο για να είμαστε χαρούμενοι και να απολαύσουμε τη ζωή. Η ευτυχία δεν απορρέει από τα πλούτη, ούτε από μια επιτυχημένη καριέρα, ούτε κι από την αυτό – ικανοποίηση. Ένα βήμα προς την ευτυχία είναι να είσαι υγιής και δυνατός σαν παιδί, για να μπορείς να γίνεις χρήσιμος και να απολαύσεις τη ζωή σαν άντρας.
Η μελέτη της φύσης θα σου δείξει πόσα όμορφα, θαυμάσια πράγματα έχει πλάσει ο θεός, για να μπορείς εσύ να τα απολαύσεις. Να είσαι ευχαριστημένος με αυτά που έχεις και να τα χρησιμοποιείς όσο καλύτερα μπορείς. Να κοιτάς τη χαρούμενη όψη των πραγμάτων κι όχι την άσχημη.
Αλλά ο πραγματικός τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος είναι να δίνεις ευτυχία στους άλλους. Προσπάθησε να αφήσεις αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες κι όταν έρθει η σειρά σου να πεθάνεις, να μπορείς να το κάνεις με το χαρούμενο αίσθημα ότι δε σπατάλησες τη ζωή σου, αλλά έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες να είχες κάνει. «Έσο έτοιμος» με αυτό τον τρόπο να ζήσεις χαρούμενα και να πεθάνεις χαρούμενα – πάντα πιστός στις υποσχέσεις σου σαν Πρόσκοπος – ακόμα κι αφού δε θα είσαι πια παιδί. Μακάρι ο θεός να σας βοηθήσει σε αυτό.
Ο φίλος σας,
BADEN POWELL»
Δημοσίευση σχολίου