Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Tips day

Σήμερα είναι ημέρα των tips.
Όχι απαραίτητα καινούργια, απλά tips που ίσως δεν τηρούνται.

«Πρόσεχε, θα πέσεις» 
Μη μεταδίδεται τις δικές σας ανασφάλειες στα παιδιά. Κάντε τα να νιώθουν ασφαλή, ενθαρρύνοντάς τα ακόμη κι όταν εσείς ανησυχείτε. Είναι πολύ καλύτερο να συζητήσετε για τους φόβους σας με έναν άλλον ενήλικο, όπως με το σύντροφό σας ή με τους γονείς σας. Όταν φεύγουν, λέγοντάς τους να προσέχουν, περνάτε έμμεσα το μήνυμα ότι δεν τα εμπιστεύεστε, και αυτά αρχίζουν να πιστεύουν ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Είναι προτιμότερο να τους ευχηθείτε να περάσουν όμορφα.

Ποιο παραμύθι να του διαβάσω πριν από τον ύπνο; 
Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν διηγήσεις με πρωταγωνιστές ήρωες οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνα. Προτιμήστε μια ιστορία απλή, που περιγράφει καθημερινές, οικίες στο παιδί, εικόνες. Αργότερα, από τα 2-3 τους χρόνια, είναι χρήσιμο να τους διαβάζετε παραμύθια που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν διάφορους φόβους που έχουν τα περισσότερα παιδιά (π.χ. για το σκοτάδι, τον αποχωρισμό κλπ.). Το ζητούμενο μιας «καλής» ιστορίας είναι να δείχνει στο παιδί ότι πάντα υπάρχει τρόπος να ξεπερνάει κανείς τα προβλήματά του - εάν μπορεί ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, τότε μπορεί κι αυτό! 

Μεσημεριανή σιέστα: Η απαραίτητη! 
Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε, είναι η ηλικία που κάνουν συνεχώς καινούργια, συναρπαστικά, αλλά και κουραστικά πράγματα, όπως τα πρώτα τους βήματα. Ιδανικά, μέχρι τα 2 χρόνια, θα πρέπει να κοιμούνται 1-1,5 ώρα το πρωί και άλλες 2 ώρες νωρίς το απόγευμα. Μετά τα 2, τα πιο πολλά σταματούν τον πρωινό υπνάκο και απολαμβάνουν μόνο τη μεσημεριανή σιέστα - συνήθως μετά το γεύμα τους. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι, εάν το παιδί μείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, θα κοιμηθεί πιο εύκολα τη νύχτα, επειδή θα είναι πολύ κουρασμένο, όμως συνήθως γίνεται ακριβώς το αντίθετο: Όταν βραδιάσει, είναι πια τόσο εκνευρισμένο και σε τόση υπερδιέγερση που δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Εάν πάλι δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι, είναι ανώφελο να το πιέσετε. Απλώς ζητήστε του να μείνει για μία ώρα στο δωμάτιό του, να παίξει με κάτι ήσυχο ή διαβάστε του ένα βιβλίο για να χαλαρώσει. 

Δημοσίευση σχολίου